Tuesday, February 19, 2019

Sosyal bilgiler dersine nasıl çalışılır


Sosyal bilimler dersi sayısal bölüm öğrencileri için oldukça zor bir ders olarak görülür. sosyal bilimler dersi Analitik düşünmekten çok ezbere dayalı olduğu için sayısalcılar tarafından sevilmediği bilinir. Bizler de bu yazıda sosyal bilgiler derslerine daha iyi nasıl çalışabileceğiniz sizlere anlatmak için  tarih çalışmanın püf noktalarından bahsedeceğiz.

 Öncelikle en temel kural tarih derslerini çalışırken eğlenceli bir hale getirmek iyi bir çözüm olabilir. Ders kitapları çok daha katı ve esnek olmayan bir yapıya sahip oldukları için öğrencilerin sıkıcı geliyor olabilir, bu yüzden daha çok görselliğin ön planda olduğu yayınevlerinin kitapları tercih edilebilir. Böylece öğrenme daha eğlenceli hale gelir. Tarih konularını çalışırken bir diğer detay çalıştığınız konu ile ilgili varsa belgesel izlemek, kitap okumak, konuyu daha iyi pekiştirmek adına yapılabilecek en güzel eylemdir.

 Coğrafya konuları ise tarihi nazaran çok daha keyifli olmaktadır. Coğrafya çalışırken atlastan faydalanmak, haritaları incelemek kafanızda belli bir konuyu şekillendirecek ve bu da başarıyı gelecektir. Coğrafya  çalışırken diğer bir husus ise var olan grafikleri değerlendirmek ve bu grafiklerden faydalanarak yorum yapmak olacaktır.

Kalıcı öğrenmeyi sağlamak için, soyut olan kavramların somut hale getirmek önemlidir. Böylece akılda kalıcı bilgileri kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz. Tamamen ezber olan derslerde başarılı olmak için, kafanızda belli kavramları oturtmak hatta bir harita çıkarmak, ya da bir kronoloji doğrultusunda hareket etmek daha faydalı olmaktadır. Kavram haritaları oluşturmak, bir konu ile ilgili başlıklar oluşturmak ve onun alt başlıklarına inmek çoğu kez doğru bir çalışma yöntemi olabilmektedir.

 Sonuç olarak, üniversite sınavların hayatımızı etkileyen en önemli sınavdır. bu sınavlarda başarıyı yakalayabilmek için, kesin ve yüzde yüz bir çözüm yolu yoktur. Tek çözüm yolu çalışmaktır. Konuları iyice öğrenmek,  tüm detayları anlamak sınavda başarılı olmanın temel koşuludur. Bu yüzden öğrenci üstüne düşen tüm görevleri yapmalıdır. Sınavlara başlamak için en doğru yöntem ise konu çalışmaktır. Konu çalışıp çalıştığınız konu ile ilgili test çözmek gerekmektedir. Çalışmadığınız konularla ilgili test çözmeye sakın kalkmayın aksi halde derslerden soğumanıza sebebiyet verebilir. Bu yüzden konu çalışıp, test çözme şeklinde ilerlediğinizde daha verimli bir ders çalışma süreci geçirmiş olursunuz.

No comments:

Post a Comment